Wereldkankerdag: 'Hoewel symptomen niet altijd betekenen dat je kanker hebt, kan het vroeg zoeken naar zorg levens redden als het kanker is' (2023)

Wereldkankerdag: 'Hoewel symptomen niet altijd betekenen dat je kanker hebt, kan het vroeg zoeken naar zorg levens redden als het kanker is' (1)

Een op de twee mensen krijgt tijdens zijn leven een vorm van kanker. Hoewel dit beangstigend kan aanvoelen, geeft het ons ook een stimulans om meer aandacht te besteden aan mogelijke symptomen van de ziekte, om iets vroegtijdig op te vangen en hopelijk een beter resultaat te hebben als we de diagnose krijgen.

Natuurlijk zijn er honderden verschillende soorten kanker, waardoor het moeilijk is om van elke soort op de hoogte te zijn, maar een basiskennis hebben van de vier meest voorkomende soorten in het VK - borst-, long-, prostaat- en darmkanker - is een goede plek beginnen.

Karis Betts, gezondheidsinformatiemanager bijKankeronderzoek VK, zei: "Er zijn meer dan 200 soorten kanker met veel verschillende mogelijke symptomen. Het is onmogelijk om ze allemaal te kennen, daarom is het belangrijk om het advies van uw arts in te winnen als u iets opmerkt dat niet normaal voor u is of niet overgaat Het zal waarschijnlijk geen kanker zijn, maar als het dat wel is, betekent het vroeg opmerken dat de kans groter is dat de behandeling succesvol is."

Hoewel je naar de huisarts moet gaan met alle zorgwekkende symptomen waarvan je niet zeker bent, kan het herkennen van mogelijke tekenen van kanker die mensen het vaakst treffen, je misschien aanmoedigen om die afspraak te maken wanneer je dat het meest nodig hebt. Dit kan het verschil zijn tussen een betere en slechtere prognose.

Bekijk: Sajid Javid voert 'nationale oorlog tegen kanker' terwijl hij belooft de zorg te verbeteren

Dat gezegd hebbende, hebben veel mensen, begrijpelijkerwijs, de afgelopen jaren bedenkingen gehad bij het bezoeken van hun huisarts vanwege mogelijke kankersymptomen, vanwege de lange wachttijden, omdat ze het gevoel hadden dat de NHS vanwege Covid 'belangrijkere zaken' te behandelen had. , of geen persoonlijke afspraken kunnen hebben. Maar, zoals Betts zegt: "Als het moeilijk is om een ​​huisartsenpraktijk te bereiken of een afspraak te krijgen, blijf het proberen, je arts wil het wel van je horen als er iets niet klopt."

Bovendien neemt de tol die de pandemie heeft geëist van de kankerzorg nu iets af. David Fitzgerald, Directeur – Beleid en Strategie, NHS Kankerprogramma, zei: “We weten dat het vroeg opvangen van kanker mensen een veel betere overlevingskans geeft. Dankzij het harde werk van NHS-personeel zijn we weer op schema met verwijzingen naar kanker, diagnose en behandeling na de piek van Covid-19, dus of u of een geliefde een routine-afspraak heeft, of symptomen waarover u zich zorgen maakt, kunnen zijn kanker, wacht niet langer en kom naar voren om uzelf te laten controleren - we zien u liever eerder wanneer kanker gemakkelijker te behandelen is.

(Video) World Cancer Day 2022: Signs and Symptoms of Cancer

Laten we dus wat meer te weten komen over de vier meest voorkomende soorten kanker in het VK, en de tekenen en symptomen waarvan u op de hoogte moet zijn, zoals geleid door degezondheidsdienst.

1. Borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in het VK, waarbij de meeste vrouwen ouder dan 50 jaar zijn, hoewel jongere vrouwen het ook kunnen krijgen.

Hoewel het verontrustend kan lijken dat ongeveer een op de acht vrouwen tijdens hun leven de diagnose van de ziekte krijgt, is er een goede kans op herstel van dit type kanker als het vroeg genoeg wordt ontdekt, wat het belang benadrukt van het waarschuwen van uw huisarts over mogelijke symptomen.

De beste manier om eventuele symptomen te ontdekken, is door vrouwen en mensen met borsten regelmatig te controleren op eventuele veranderingen, met name een knobbeltje of een gebied met verdikt borstweefsel. Hoewel knobbeltjes waarschijnlijk geen kanker zijn, is het belangrijk om ze, als ze worden gevonden, professioneel te laten onderzoeken voordat u deze veronderstelling maakt. Technisch gezien hebben we allemaal borstweefsel, dus het kan geen kwaad als we allemaal een gevoel hebben.

Andere symptomen dan knobbels, symptomen om op te letten en te voelen zijn onder meer een verandering in de grootte of vorm van een of beide borsten, afscheiding uit een van uw tepels (die bloed kan bevatten), een knobbeltje of zwelling in een van uw oksels, kuiltjes, uitslag rond de tepel en een verandering in het uiterlijk van de tepel, zoals inzakken.

Lees verder:Mannen en kanker: hoe de tekenen te herkennen

(Video) World Cancer Day: It's Important to Talk About Cancer

2. Longkanker

Wereldkankerdag: 'Hoewel symptomen niet altijd betekenen dat je kanker hebt, kan het vroeg zoeken naar zorg levens redden als het kanker is' (3)

Een ander veel voorkomend type is longkanker, dat ook een van de ernstigste is en elk jaar ongeveer 47.000 mensen in het VK treft. Wat betreft het vroegtijdig opmerken van symptomen, kan het bij dit type kanker lastiger zijn, omdat ze zich meestal niet in een vroeg stadium manifesteren.

Veel mensen met longkanker zullen echter uiteindelijk symptomen ontwikkelen zoals een aanhoudende hoest, bloed ophoesten, aanhoudende kortademigheid, onverklaarbare vermoeidheid en gewichtsverlies, en pijn bij het hoesten. Nogmaals, dit alles moet worden besproken met een huisarts als eerste aanspreekpunt.

Er zijn twee hoofdtypen primaire longkanker (beginnend in de longen), niet-kleincellige longkanker (de meest voorkomende), waarvan er drie soorten zijn, en kleincellige longkanker (minder vaak voorkomend). Longkanker treft meestal oudere mensen, met meer dan vier op de tien gediagnosticeerd in het VK van 75 jaar en ouder.

Hoewel mensen die nog nooit hebben gerookt longkanker kunnen krijgen, is roken de meest voorkomende oorzaak. Als u zich bewust bent van de impact van uw levensstijl op uw gezondheid, kunt u mogelijk ook mogelijke symptomen van de ziekte opmerken, of een aantal gezondere gewoonten overwegen als een preventieve maatregel.

Lees verder:12 dingen die mensen zouden willen weten over cervicale screenings en resultaten

3. Prostaatkanker

(Video) 10 waarschuwingssignalen van kanker die u niet mag negeren

Wereldkankerdag: 'Hoewel symptomen niet altijd betekenen dat je kanker hebt, kan het vroeg zoeken naar zorg levens redden als het kanker is' (4)

Prostaatkanker ontwikkelt zich vaak erg langzaam, dus mensen kunnen er een paar jaar mee leven zonder enige symptomen op te merken, aangezien ze pas verschijnen wanneer de prostaat groot genoeg is om de buis aan te tasten die de urine uit de blaas uit de penis transporteert . De prostaat zelf is een kleine klier in het bekken, gevonden tussen de penis en de blaas, en maakt deel uit van het mannelijke voortplantingssysteem.

Wanneer prostaatkanker het stadium bereikt dat symptomen kunnen optreden, zijn deze onder meer vaker moeten plassen, persen tijdens het plassen en het gevoel hebben dat uw blaas niet volledig is geleegd. Nogmaals, hoewel het waarschijnlijker is dat ze door iets anders worden veroorzaakt, is het negeren ervan nooit het risico waard.

Als ze vroeg genoeg worden ontdekt en behandeld, kunnen sommige gevallen van prostaatkanker worden genezen, terwijl als ze in een later stadium worden ontdekt, wanneer de kanker zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam en niet kan worden genezen, de behandeling gericht zal zijn op het verlengen van het leven en het verlichten van de symptomen. . Een vroege diagnose krijgen van deze zich langzaam ontwikkelende ziekte is de sleutel om het te kunnen volgen of te behandelen zolang het mogelijk is.

Lees verder:Verwacht wordt dat het aantal sterfgevallen door kanker zal stijgen. Wat te doen als u denkt dat u een teken of symptoom heeft opgemerkt

4. Darmkanker

Wereldkankerdag: 'Hoewel symptomen niet altijd betekenen dat je kanker hebt, kan het vroeg zoeken naar zorg levens redden als het kanker is' (5)

Darmkanker is de algemene term die wordt gegeven aan kanker die in de dikke darm begint - afhankelijk van waar het begint, wordt het soms colon- of endeldarmkanker genoemd.

Bijna negen op de tien mensen met de diagnose darmkanker zijn 60 jaar of ouder, met factoren die bijdragen aan de ziekte, waaronder leeftijd, dieet, gewicht, lichaamsbeweging, alcohol, roken en familiegeschiedenis.

De drie belangrijkste symptomen zijn aanhoudend bloed in de poep (dat om een ​​voor de hand liggende reden niet optreedt), een aanhoudende verandering in uw stoelgang (bijvoorbeeld meer moeten poepen of de consistentie ervan veranderen) en aanhoudende pijn in de onderbuik, een opgeblazen gevoel of ongemak. (veroorzaakt door eten en kan gepaard gaan met verlies van eetlust of aanzienlijk onbedoeld gewichtsverlies).

Bekijk: Breast Cancer Awareness Month: 'Meer dan 25 procent van de gevallen is te voorkomen'

Dr André Ilbawi, waarnemend technisch hoofd, kankerbestrijding,Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), toegevoegd: "We hebben allemaal de mogelijkheid om onze kankerrisico's te verminderen. Het begint door ons te concentreren op een gezonde levensstijl - een uitgebalanceerd dieet volgen, regelmatig bewegen en geen tabak gebruiken.

"En als we ons zorgen maken over symptomen die kanker zouden kunnen zijn - een nieuwe borstmassa, aanhoudende hoest of veranderingen in onze urine- of stoelgang, bloed in de ontlasting - is de beste stap om met onze huisarts te praten.

"Hoewel deze symptomen niet altijd betekenen dat je kanker hebt, kan het vroeg zoeken naar zorg levens redden als het kanker is. Alle vormen van kanker kunnen worden behandeld en vele kunnen zowel worden voorkomen als genezen."

Als u nerveus bent om met uw huisarts te praten over een van de bovenstaande symptomen of andere mogelijke tekenen van kanker, kunt u advies inwinnen over hoe u zich moet voorbereiden en welke vragen u tijdens de afspraak kunt stellen, en kunt u andere kankerkwesties bespreken door roepingMacmillan's hulplijn op 0808 808 00 00.

FAQs

Kun je voelen dat je kanker hebt? ›

In het begin van de ziekte hebben veel mensen meestal geen pijn. Als de ziekte zich verder in het lichaam uitbreidt en/of als er sprake is van uitzaaiingen, kan echter wel pijn optreden.

Hoe lang kan je leven met kanker? ›

Gemiddelde overleving van kanker

Van alle mensen met kanker is de overleving 1 jaar na de diagnose gemiddeld bijna 80%. Dit betekent dus dat na 1 jaar 4 van de 5 mensen in leven zijn. Bij 5 jaar na de diagnose is ongeveer 65% van de mensen met de diagnose kanker nog in leven. De overleving na 10 jaar is 59%.

Welke kanker is niet te genezen? ›

Alvleesklierkanker en eierstokkanker zijn moeilijk te behandelen omdat ze vaak laat ontdekt worden. De tumor is dan te groot om te verwijderen. Of hij is al uitgezaaid. Omdat mensen met zo'n tumor vaak niet meer lang leven, is het moeilijk om daar goed onderzoek naar te doen.

Hoe kunnen tumoren in een vroeg stadium ontdekt worden? ›

Waar vroeger een stukje weefsel van de tumor nodig was om de cellen te analyseren, kan men nu tumordeeltjes in het bloed zien. Daarom spreekt men van een vloeibare biopsie. De vloeibare biopsie detecteert rondzwervend gemuteerd DNA, dat wordt afgegeven in het bloed door kankercellen.

Wat voel je bij uitzaaiingen in de botten? ›

Het vaakst in de botten. Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Bij uitzaaiingen zijn er behandelingen mogelijk die uw leven verlengen en klachten verminderen, bijvoorbeeld bestraling tegen pijn.

Hoe lang te leven met uitzaaiingen in de botten? ›

Hoewel de algemene overleving is verbeterd, overlijdt 50% van de patiënten met botmetastasen binnen 6 maanden na het stellen van deze diagnose.

Hoe weet je dat je een tumor hebt? ›

De herkenning van een weke delen tumor is vaak moeilijk. Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als deze diep in het lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn. Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje.

Hoe lang heb je nog als je uitbehandeld bent? ›

Artsen gebruiken doorgaans de term terminaal wanneer de verwachting is dat een patiënt niet langer dan drie maanden te leven heeft. Het gebeurt natuurlijk ook wel dat patiënten te horen krijgen dat ze in de terminale fase zitten en langer dan drie maanden blijven leven.

Hoe lang leef je nog als je terminaal bent? ›

Terminale zorg start als de levensverwachting minder dan 3 maanden is. De zorg is gericht op een zo goed mogelijk kwaliteit van leven en goede stervensbegeleiding. Deze zorg duurt totdat de persoon overlijdt. Ook als dat langer duurt dan 3 maanden.

Hoe herken je de terminale fase? ›

Bij mensen die gaan sterven is een stokkende en onregelmatige ademhaling meestal een teken dat de dood snel dichterbij komt. De ademhaling valt dan regelmatig stil om daarna met een diepe zucht weer opgang te komen. De tijd tussen de ademteugen wordt langer en langer, soms wel tot een halve minuut.

Wat als je niet meer beter wordt? ›

Zorg als u niet meer beter wordt

Het is de hulp en zorg die u nodig heeft om u zo goed mogelijk te laten voelen. Een team van zorgverleners zorgt hiervoor: Bespreek met uw huisarts wat u nodig heeft, hoe u zo goed mogelijk verder kunt. Hij/zij kan de zorg geven en regelen die u nodig heeft.

Hoe voelt het om terminaal te zijn? ›

Een koude neus, reutelen en troebele ogen. Het zijn enkele symptomen die bij mensen die terminaal ziek zijn, wijzen op een naderende dood. Iemand die gaat sterven na een ziekbed, voelt zich steeds zwakker worden en heeft het gevoel dat alle kracht uit het lichaam wegvloeit. Dat kan iemand angstig of onrustig maken.

Wat ervaart iemand die stervende is? ›

Onrust en verwardheid

De stervende kijkt dan anders uit zijn ogen en kan een onrustige en verwarde indruk maken. Dit wordt een delier genoemd. Het lijkt alsof iemand van alles beleeft of ziet, maar wat precies is niet duidelijk. Dit komt nogal eens voor in de laatste levensdagen en vooral in de laatste uren.

Wat is een Doodsmasker? ›

Het doodsmasker, ook wel bekend als facies Hippocratica, is een fenomeen dat optreedt tijdens het naderend overlijden. Het veranderende gelaat van een stervende vertoont kenmerken zoals bleekheid, wasachtigheid en de ogen van gebrokenheid.

Wat doet morfine in de laatste levensfase? ›

Morfine is een slaapmiddel

Vaak zie je in de laatste levensfase door krachtverlies van de ademhalingsspieren een korte en snelle ademhaling. Dit kan voor benauwdheid zorgen. Morfine lost niet de benauwdheid op, maar wel het gevoel van benauwd zijn. Het medicijn is dus geen slaapmiddel.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated: 13/05/2023

Views: 5277

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.