Wat is de beste methode om vet te verbranden? (2023)

Wat is de beste methode om vet te verbranden? (1)

FIT.nl / Afvallen / Wat is de beste methode om vet te verbranden?

Afvallen

Afvallen

Wil jij zo snel mogelijk vet verbranden op een verantwoorde manier, maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Lees hier hoe het moet!

Is dit herkenbaar voor je? Je wilt een strakkere buik, of het liefst plaatselijk vet verbranden op je armen en benen. Of gewoonweg over je hele lijf vet verliezen en een lager vetpercentage. Je vraagt je af: “hóe moet ik dit nou aanpakken?”

Kortom: wat is de beste methode om vet te verbranden? Moet je bijvoorbeeld een aantal keer per week cardio doen? Of werkt krachttraining het beste? Dit artikel helpt je op weg door antwoord te geven op de vraag wat op basis van de wetenschap de beste aanpak is voor vetverlies.

Inhoudsopgave

Podcast over vet verbranden

Samenvatting: de beste methode voor vetverbranding?

De meest effectieve methode om vet te verbranden is door minder te eten én meer te bewegen. Belangrijk hierbij is dat je een langetermijnvisie hanteert die je voor de rest van het leven vol zult kunnen houden. Snel diëten is hierbij niet de beste en gezondste oplossing. Het gaat om het aanleren van gezond gedrag waar je je comfortabel bij voelt en dat bijna geen moeite kost. Het meeste succes boek je dan ook met een langetermijnstrategie met duurzame leefstijlverandering.

Video met meer info over vet verbranden

').addClass("lazyYT-image-loaded");t.on("click",function(e){e.preventDefault();if(!t.hasClass("lazyYT-video-loaded")&&t.hasClass("lazyYT-image-loaded")){t.html('').removeClass("lazyYT-image-loaded").addClass("lazyYT-video-loaded")}})}e.fn.lazyYT=function(){return this.each(function(){var n=e(this).css("cursor","pointer");t(n)})}})(jQuery);jQuery(document).ready(function(){jQuery(".lazyYT").lazyYT();console.log("testing video");});});

Hulp nodig bij het afslanken? Op een gezonde manier die je makkelijk kunt volhouden? Oja, en met blijvend resultaat? Bekijk dan ons boek SLANKER. Dit is de alles-in-1 methode voor effectief vetverlies, op een manier die het beste bij jou past. Hierin vind je een compleet stappenplan dat gegarandeerd resultaat geeft, bewezen adviezen over voeding, beweging en gedragsverandering en nog veel meer tools om gewicht mee te verliezen.

Hoe verbrand je vetmassa?

Wat is de beste methode om vet te verbranden? (2)

Vet verbranden is in theorie eigenlijk heel simpel. Dit doe je door af te vallen. Oftewel, door minder te eten dan je nodig hebt. Je lichaam gebruikt energie die je binnenkrijgt via eten en drinken, of slaat die energie op.Het evenwicht tussen energie in en energie uit wordt ook wel de energiebalansgenoemd.

Wil je hier ondersteuning bij? Met onze app 2.0 FIT Premium kun je berekenen hoeveel je moet eten op een gezonde manier af te vallen.

Dus: als je minder energie binnenkrijgt dan je nodig hebt, val je af en verbrand je vet.

Veel mensen kennen deze theorie wel, maar in de praktijk blijkt het toch wat lastiger. Een nieuwe eet- en leefstijlgewoonte aanleren is niet in een week gepiept. Dit is bijna altijd ingewikkelder en pittiger dan gedacht en wordt vaak onderschat door mensen die willen afvallen, maar ook door professionals.

Een dieet is niet voldoende

Vaak is de gedachte dat je even snel afvalt met een simpel dieet of voedingsschema en vervolgens dit nieuwe gewicht vasthoudt. Maar zo werkt het niet… Meer dan 90% van de mensen die een dieet heeft gevolgd valt terug op het oude gewicht en krijgt te maken met het zogenoemde jojo-effect. Hieruit blijkt wel weer: wil je het gewenste gedrag op de lange termijn doorzetten, dan zijn motivatie, doorzettingsvermogen én een goed plan belangrijk. Het gaat erom dat je het vol kunt houden, dus je kunt het jezelf het beste zo gemakkelijk mogelijk maken. Ook al betekent dat dat je wat langzamer afvalt dan je zou willen.

Motivatie en doorzettingsvermogen

Motivatie en doorzettingsvermogen zijn het startpunt om je doel te bereiken. Als je niet gemotiveerd bent om af te vallen, dan houd je het ook niet vol. Bedenk voor jezelf waarom je die paar kilo vet kwijt wilt. Wat is jouw motivatie? Schrijf dit voor jezelf op.

Mijn motivatie om af te vallen is: ……….

Als je dit hebt gedaan, raden we je aan om een plan te maken voor jezelf. Bij dit plan hoort een doel. Ik geef je een voorbeeld:

Ik wil voor 1 januari 4 kilo vet verloren zijn.

Schrijf voor jezelf subdoelen uit per maand. Bijvoorbeeld:

Ik wil elke maand 1 kilogram lichter zijn.

Het is overigens realistisch om ongeveer 0,3 – 0,5 kilogram per week te verliezen. Meer verliezen is vaak niet gezond of realistisch, tenzij je zwaar overgewicht hebt.

Door doelen en subdoelen met jezelf af te spreken en deze uit te schrijven is de kans groter dat je ook echt doorzet. Vertel het ook tegen je vrienden en familie zodat zij je kunnen ondersteunen en motiveren in het bereiken van je doel.

Herinner jezelf regelmatig aan je doel. Heb je een periode waarin je terugvalt? Geef dan niet op en pak elke keer weer je doel erbij en pas het aan om je uiteindelijke doel te bereiken.

Kan je extra ondersteuning gebruiken? Bekijk dan eens SLANKER. Daarin helpen we je om een plan op te stellen om op een gezonde manier succesvol af te vallen. Zo weet je zeker dat je goed en verantwoord bezig bent. En dat je resultaat boekt!

Extra beweging helpt

Beweging en sport zal bijdragen aan het verbranden van calorieën. Maar dan niet alleen. Bewegen kan ook helpen om beter met verleidingen om te kunnen gaan. Er is bijvoorbeeld onderzoek gedaan bij mensen met overgewicht die 15 minuten gingen wandelen. Vervolgens bleek dat de groep die ging wandelen minder aandrang voelde om chocola te eten dan de groep die niet gingen wandelen [1].

Daarnaast is er ondersteuning voor dat wanneer inactieve mensen meer gaan bewegen ze hun energie-inname beter kunnen afstemmen op hun energieverbruik [2]. Dit effect trad vooral op bij matig intensieve beweging, zoals wandelen, fietsen of lichte cardio.

Wat hiervoor precies de verklaringen zijn is nog onduidelijk. Maar mogelijk heeft dit onder andere te maken met dat je beter om kunt gaan met verleidingen en je lichaam gevoeliger is om op te merken of je voldoende hebt gegeten.

Het beste kies je voor zowelkrachttrainingalscardio.

Wat is de beste trainingsmethode om af te vallen?

De beste methode om af te vallen is door een lagere energie-inname te combineren met sporten. Er bestaat overigens een verschil in de intensiteit van de sport en de gezondheidswinst die je daarmee behaalt. Ik licht het toe met een voorbeeld:

Situatie 1: stel, Jan zit veel stil en heeft 2100 calorieën nodig op een dag. Zijn doel is om af te vallen. Hij heeft ervoor gekozen om zijnenergie-inname te verlagen naar 1700 kcal.

Situatie 2:of stel, dezelfde Jan heeft mede dankzij zijn sport- en beweegactiviteiten gemiddeld 2500 kcal nodig op een dag. Jan eet in dit geval 2100 kcal.

In beide situaties neemt Jan 400 calorieën per dag minder dan hij nodig heeft. Maar waarschijnlijk zal hij in situatie 2meer vetmassa verliezen. De theorie is namelijk dat sporten gecombineerd met minder eten ervoor zorgt dat je sneller die vetlaag kwijtraakt, mits je in een negatieve energiebalans verkeert.Recent onderzoek laat ziendat meer beweging en sport in combinatie met minder eten de meest effectieve manier is om vetmassa te verbranden[2,3,4].

Let daarbij wel op dat je voldoende eiwitten eet om je spiermassa zo veel mogelijk te behouden. Je hebt namelijk meer eiwitten nodig als je meer beweegt. Dit geldt metname als je aan krachttraining doet.

Hoeveel moet je bewegen?

Wij raden het aan om je aan de beweegnorm en fitnorm te houden. Verderadviseren wij om ookaan krachttraining te doen. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het afslanken zo weinig mogelijk spiermassa kwijtraakt. Spiermassa is namelijk niet alleen belangrijk in het dagelijks leven, maar ook voor het op gang houden van je energieverbruik, zodat je makkelijker afslankt.

Twee keer per week aan krachttraining doen is hiervoor voldoende. Daarnaast isintervaltraining een efficiënteremanier om calorieën te verbranden dan duurtraining. Maar ook met matig intensieve inspanningen zoals stevig doorwandelen en fietsen kun je al enigevetmassa verbranden.
Het is vooral belangrijk dat je een beweeg- en sportritme kiest dat je voor een langere tijd kunt volhouden. Helaas zien wij nog te vaak dat mensen afhaken omdat ze weinig plezier aan het sporten beleven. Kies dus vooral iets wat je leuk vindt en/of samen met anderen kunt doen. Dit motiveert en zorgt ervoor dat je het volhoudt. Daarnaast is het belangrijk om er op te letten dat je niet voor het sporten gaat compenseren. Door bijvoorbeeld buitenom het sporten minder te gaan bewegen of meer te gaan eten. Dit zijn namelijk redenen waarom sporten niet effectief kan zijn om af te vallen.

Meest gestelde vragen over vet verbranden

Hoe snel kan ik vet verbranden?

Wij raden aan om niet meer dan een halve kilogram per week af te vallen. Dit heeft mede te maken met het feit dat je ook meer spiermassa verliest wanneer je meer afvalt. Om een halve kilo per week af te vallen zul je elke week ongeveer 3500 calorieën minder moeten eten dan je nodig hebt. Houd de controle over je energie-inname door je voeding eens bij te houden in een app en vervolgens voor jezelf een voedingsschema op te stellen dat voor jou werkt.

Hoeveel vet kan ik verbranden?

Om 1 kilogram vet te verbranden moet je in theorie 7000 kilocalorieën verbranden. Maar als je aan het afvallen bent wil dit nog niet zeggen dat alle calorieën die je verbrandt afkomstig zijn uit vetmassa. Val je te snel af, dan kan het zijn dat je lichaam meer spiereiwitten en glycogeen gebruikt als energiebron. Vandaar dat een halve kilo per weekgewichtsverlies niet een halve kilo puur vetverlies hoeft te betekenen.

Je kunt er dus vanuit gaan dat je meerdere weken nodig hebt om 1 kilo aan vet te verliezen.

Hoeverbrand ik mijn buikvet?

Helaas kun je niet op één plek vet verbranden. Dus alleen je buikje of specifiek het vet op je armen kwijtraken is onmogelijk. Waarom plaatselijk vet verbranden niet werkt, leggen we in dit artikeluit.

Hoe snel kan ik buikvet verbranden?

Je kunt niet direct buikvet verbranden. Zoals je eerder hebt kunnen lezen bestaat er niet zoiets als plaatselijk vet verbranden. Dit betekent dat je dus ook geen concrete uitspraken kunt doen over hoe snel je je buikvet zult verbranden. Dit verschilt echt per persoon en is afhankelijk van jouw startsituatie.

Visceraal vet verbranden

Het viscerale vet is het vet rondom onze organen en wordt vaak aangeduid als het ongezonde vet. Onderzoek laat zien datals proefpersonen meer bewegen en sporten ze meer visceraal vet verbranden dan diegenen die alleen op dieet gingen zonder meer te bewegen [2]. Ga dus zeker meer bewegen wanneer je vet wilt verliezen, ook al is dit vooral om esthetische redenen! Lees hier meer over de relatie tussen bewegen en het verbranden van visceraal vet.

Leer grip te krijgen op je ongezonde eetgewoonten

Meer bewegen en sporten is geen wondermiddel. Als je die verbrande calorieën alsnog compenseert door meer te eten, val je uiteindelijk amper of zelf helemaal niet af. Vermoed je dat jij last hebt van dit compensatie-effect, kijk dan eens kritisch naar je eetgewoonten.

Herken patronen in je eetgedrag. Snoep je overdag te veel? Pak die ongezonde gewoonte aan en stel voor jezelf een als-dan-plan op. Hoe je dit maaktleggen we je uit in dit artikel over gedragsverandering.

Wil je hier graag hulp bij van ons team van professionals? Bekijk dan eens SLANKER, FIT Premium of onzeonline coaching. In zowel onze boeken als bij de coaching helpen we je om plan op te stellen om op een gezonde manier af te vallen. Wil je aan de slag met krachttraining? Kijk dan eens naar ons boek STERKER; het stappenplan naar een strak lijf.

Conclusie

De meest effectieve methode om vet te verbranden is door minder te eten én meer te bewegen. Belangrijk hierbij is dat je een langetermijnvisie hanteert die je voor de rest van het leven vol zult kunnen houden. Snel diëten is hierbij niet de beste en gezondste oplossing; het gaat om het aanleren van gezond gedrag waar je je comfortabel bij voelt. Het meeste succes boek je dan ook met een langetermijnstrategie met duurzame leefstijlverandering.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated: 12/16/2022

Views: 6340

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.