Wanneer kan schouderpijn een teken zijn van longkanker? (2023)

Schouderblad pijnis bij sommige mensen een teken van longkanker. Longkanker kan met name worden vermoed als u ook andere heeftsymptomen van longkankerof uw schouderpijn verergert 's nachts.

Dat gezegd hebbende, schouderpijn is geen duidelijk teken van longkanker. Andere ziekten zoals artritis kunnen ook pijn in dat gebied veroorzaken.

Dit artikel legt uit waarom longkanker soms schouderpijn veroorzaakt en hoe deze pijn verschilt van andere oorzaken van schouderpijn.

Wanneer kan schouderpijn een teken zijn van longkanker? (1)

Hoe longkanker schouderpijn veroorzaakt

Aan longkanker gerelateerde schouderpijn kan door een aantal verschillende mechanismen worden veroorzaakt.

Pancoast-tumoren

Pankusttumoren, een vorm van longkanker, groeien in de buurt van het bovenste deel van de longen en kunnen weefsels in de buurt van de schouder binnendringen. Pancoast-tumoren veroorzaken vaak pijn in de schouder die langs de arm uitstraalt.

Vanwege hun locatie is het minder waarschijnlijk dat deze tumoren typische symptomen van longkanker veroorzaken, zoals een aanhoudende hoest, bloed ophoesten en kortademigheid. Deze tumoren zijn soms ook moeilijk te diagnosticeren, omdat ze zich kunnen "verbergen" op een normale thoraxfoto.

Wat is een Pancoast-tumor?

Doorverwezen pijn

Pijn in je schouder kan zijndoorverwezen pijn(wat betekent dat de pijn in de schouder wordt gevoeld, maar ergens anders in het lichaam ontstaat). In sommige gevallen wordt deze doorverwezen pijn veroorzaakt door een longkankertumor.

Een voorbeeld van doorverwezen pijn van longkanker is wanneer een longtumor druk veroorzaakt op een zenuw die in de buurt van de longen loopt. In dit geval interpreteren de hersenen pijn als afkomstig van de schouder, terwijl in feite de zenuw in de longen geïrriteerd is.

Botmetastasen

Schouderpijn bij longkanker kan ook verband houden met de verspreiding van longkanker naar botten in en nabij de schouder. Ongeveer 30% tot 40% van de mensen met longkanker ontwikkelt botmetastasen (de verspreiding van kanker naar de botten) op enig moment in de loop van hun ziekte. In ongeveer de helft van alle gevallen is het de wervelkolom die is aangetast.

Wanneer longkanker zich uitbreidt naar bot

(Video) Lung cancer symptoms - shoulder pain

Kwaadaardig pleuraal mesothelioom

Kwaadaardige pleuralemesothelioomis een kanker van het borstvlies - de vliezen die de longen bekleden - en wordt meestal veroorzaakt doorblootstelling aan asbestaan het werk. In één onderzoek bleek dat 14% van de patiënten schouderpijn ontwikkelde als deEerstsymptoom van mesothelioom.

Als u in de bouw heeft gewerkt of een verbouwingsproject voor een ouder huis heeft uitgevoerd, moet u uw zorgverlener hiervan op de hoogte stellen.

Schouderpijn als symptoom

Helaas kan schouderpijn gerelateerd zijn aan longkanker of mesothelioomergvergelijkbaar met of identiek aan die van aandoeningen zoals artritis. Als u vragen heeft over schouderpijn, is het beter om veilig te zijn en met uw zorgverlener te praten. Toch zijn er enkele symptomen die longkanker waarschijnlijker maken.

Symptomen die mogelijk meer zorgwekkend zijn voor longkanker zijn schouderpijn die 's nachts erger is, pijn die optreedt in rust en pijn die niet gepaard gaat met bewegingsverlies bij activiteit.

Schouderpijn is waarschijnlijk ook iets anders dan het skelet als u zich geen letsel of activiteiten herinnert waarbij u uw schouder mogelijk te veel hebt gebruikt.

Schouderpijn is ook waarschijnlijker een symptoom van longkanker als u andere symptomen van longkanker heeft, zoals:

 • Kortademigheid (dit kan mild zijn en alleen bij activiteit)
 • Aaanhoudende hoest
 • Piepende ademhaling
 • Heesheid
 • Bloed ophoesten
 • Vermoeidheid
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies

Veel mensen verwerpen de vroege symptomen van longkanker als gevolg van leeftijdsgebonden veranderingen in inspanningstolerantie, gewichtstoename of te veel zitten.

Houd er rekening mee dat desymptomen van longkankerbij mensen die bij de geboorte een vrouw kregen toegewezen ensymptomen van longkanker bij niet-rokerszijn vaak minder typerend dan die bij rokers en mensen die bij de geboorte een man toegewezen krijgen. Ze zijn soms vaag, zoals het geleidelijk ontstaan ​​van kortademigheid bij activiteit en vermoeidheid.

Hoe longkanker wordt gediagnosticeerd

Als de kans bestaat dat uw schouderpijn te wijten is aan longkanker, is het belangrijk dat deze grondig wordt geëvalueerd. Longkanker is immers de belangrijkste oorzaak van aan kanker gerelateerde sterfgevallen in de Verenigde Staten, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Als je nog nooit hebt gerookt, loop je nog steeds risico. Longkanker bij nooit-rokers wordt beschouwd als de zesde belangrijkste oorzaak van aan kanker gerelateerde sterfgevallen, enlongkanker bij nooit-rokers neemt juist toe, vooral voor jonge vrouwen die nog nooit gerookt hebben.

Veel mensen voelen zich gerustgesteld als ze een normale thoraxfoto hebben, maar een thoraxfoto is niet voldoende om de ziekte uit te sluiten. Algemeen,tot 25% van de longkankers wordt gemist op een thoraxfoto, en Pancoast-tumoren worden vaak over het hoofd gezien. Als er enige twijfel is, is een CT-scan van de borst nodig.

Hoe longkanker wordt gediagnosticeerd

(Video) Hoe merk je dat je longkanker hebt?

Behandelingsopties

Behandeling van schouderpijn gerelateerd aan longkanker zal afhangen van de onderliggende oorzaak van uw pijn.

Als de pijn wordt veroorzaakt door druk op een zenuw in de long, is behandeling die de tumor in de longen vermindert het primaire doel. Mogelijke opties zijn lokale chirurgie of bestraling, of systemische behandeling met op chemotherapie gerichte therapiegeneesmiddelen of immunotherapiegeneesmiddelen.

Als een tumor dichtbij de bovenkant van de longen groeit,operatie om de tumor te verwijderenof het behandelen van de tumor met bestraling kan de symptomen verlichten.

Als de pijn gerelateerd is aan botmetastasen, behandeling met radiotherapie en/ofbotmodificerende medicijnenkan de symptomen aanzienlijk verminderen.

Samenvatting

Longkanker kan soms een oorzaak zijn van schouderpijn, maar andere oorzaken zijn waarschijnlijker. Schouderpijn die optreedt samen met typische symptomen van longkanker zoals vermoeidheid, bloed ophoesten en onverklaarbaar gewichtsverlies, suggereert de grotere kans op longkanker.

Bepaalde soorten longkanker, waaronder pancoast-tumoren, kunnen eerder schouderpijn veroorzaken. Dat geldt ook als kanker is uitgezaaid (verspreid) naar het schouderbot. Een grondige diagnose kan tests vereisen die verder gaan dan röntgenfoto's van de borst, die tot 25% van de longkankers kunnen missen.

Als u geen verklaring heeft voor uw pijn, is het belangrijk om uw zorgverlener te raadplegen om ervoor te zorgen dat de noodzakelijke behandeling zo snel mogelijk begint. Recente richtlijnen voor het evalueren van schouderpijn kunnen de kans vergroten dat minder vaak voorkomende oorzaken van schouderpijn (zoals longkanker) nauwkeurig worden gediagnosticeerd.

7 bronnen

Verywell Health gebruikt alleen hoogwaardige bronnen, waaronder collegiaal getoetste onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees onzeredactioneel procesvoor meer informatie over hoe we feiten controleren en onze inhoud accuraat, betrouwbaar en betrouwbaar houden.

(Video) 10 tekenen dat stress je echt doodt

 1. Marulli G, Battistella L, Mammana M, Calabrese F, Rea F.Superieure sulcustumoren (Pancoast-tumoren).Ann Vertaal Med. 2016;4(12):239. doi:10.21037/atm.2016.06.16

 2. Weber B, Luke ND, Payette AM, Shaaban H.Longkanker die zich presenteert als musculoskeletale pijn in de bovenste ledematen: een casusrapport.Cureus. 2022;14(9):e28706. doi:10.7759/cureus.28706.

 3. Huang X, Shi X, Huang D, et al.Mutatiekenmerken van botmetastasen van longkanker.Ann Palliat Med. 2021;10(8):8818-8826. doi:10.21037/apm-21-1595.

 4. Lorkowski J, Grzegorowska O, Kotela A, Weryński W, Kotela I.Schouderringklachten als zeldzaam eerste symptoom van maligne mesothelioom van de pleura.Adv Exp Med Biol. 2015;852:5-10. doi:10.1007/5584_2015_113

 5. Gaddey HL, Houder KK.Onbedoeld gewichtsverlies bij oudere volwassenen.Ben Fam-arts. 2021;104(1):34-40.

 6. ZajÄ…czkowska R, Kocot-Kępska M, Leppert W, Wordliczek J.Botpijn bij kankerpatiënten: mechanismen en huidige behandeling.Int J Mol Sci.2019;20(23):6047. doi:10.3390/ijms20236047.

 7. Bokshan SL, DePasse JM, Eltorai AE, et al.Een evidence-based benadering om de oorzaak van schouder- en cervicale wervelkolompijn te differentiëren.Ben JMed.2016;129(9):913-8. doi:10.1016/j.amjmed.2016.04.023

Aanvullende lectuur

Wanneer kan schouderpijn een teken zijn van longkanker? (2)

DoorLynne Eldridge, arts
Lynne Eldrige, MD, is longkankerarts, pleitbezorger van patiënten en bekroonde auteur van 'Avoiding Cancer One Day at a Time'.

Zie ons redactionele proces

Maak kennis met onze Raad van Medische Experts

Feedback delen

Heeft deze pagina je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Wat is uw feedback?

(Video) 10 waarschuwingssignalen dat uw lever vol gifstoffen zit
(Video) Zes symptomen van baarmoederhalskanker waar je van op de hoogte moet zijn

FAQs

Waar zit de pijn bij longkanker? ›

Kortademigheid; Vaak terugkerende longontsteking; Aanhoudende heesheid; Zeurende pijn in de borststreek, de rug of in het gebied van de schouders.

Wat zijn de eerste tekenen van longkanker? ›

In het kort
 • Lange tijd hoesten is vaak de eerste klacht bij longkanker.
 • Andere klachten die u kunt krijgen: bloed ophoesten, moe zijn, geen zin in eten en afvallen als u dat niet wilt.
 • Longkanker komt vaak door lang en veel roken. ...
 • De huisarts kan bloedonderzoek laten doen en een longfoto laten maken.
Jul 20, 2022

Hoe kun je longkanker ontdekken? ›

De meeste patiënten krijgen een aantal van de volgende onderzoeken: lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, röntgenonderzoek, CT-scan, bronchoscopie, PET-scan longen, echo, skeletscintigrafie (botscan), MRI-scan, endobronchial ultrasound (EBUS), endo-echoscopie.

Wat voor rugpijn bij longkanker? ›

Als kanker is uitgezaaid naar de wervels, is de eerste klacht meestal pijn in de rug of de nek. De pijn voelt vaak 'zeurend' aan. Dat betekent dat de pijn niet heel heftig is, maar wel aanhoudt. De pijn kan soms ook aanvoelen alsof er een 'band' om je borst of buik zit, die steeds strakker wordt.

Waar heb je pijn als je last hebt van je longen? ›

Pijn in of op de borst kunt u op veel manieren voelen, bijvoorbeeld tussen de ribben, achter het borstbeen of onderaan het borstbeen. De pijn kan aan 1 kant zitten, aan beide kanten of in het midden van de borst. De pijn kan er opeens zijn of langzaam komen. De pijn kan er steeds zijn.

Wat zijn de symptomen van uitzaaiingen in de longen? ›

De klachten die uitzaaiingen in de longen geven zijn vaak beperkt en onopvallend, denk aan hoesten en kortademigheid, of het ophoesten van bloed. Hierdoor kan het enige tijd duren voordat de uitzaaiingen worden ontdekt.

Welke symptomen bij rugklachten zijn alarmsignalen? ›

Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
 • Pijn in de onderrug.
 • Een stijve rug.
 • Uitstraling naar billen en/of benen.
 • Pijn in de gehele bovenrug of onderrug.
 • Pijn bij druk op de borst en/of ademhaling.
 • Plotselinge en erin schietende pijn in de rug.

Hoe voelt botpijn bij uitzaaiingen? ›

Botpijn komt voor als er uitzaaiingen zijn in een van de botten van het skelet. Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'. Tumoren en uitzaaiingen scheiden ook chemische stoffen af die soms ook rechtstreeks pijnzenuwen prikkelen en dus pijn veroorzaken.

Kan je rugpijn hebben door je longen? ›

Wist u dat uw longen de oorzaak kunnen zijn van uw rugpijn? Onze longen hebben als functie om het lichaam te voorzien van zuurstof. Daarnaast zorgen zij ervoor dat koolstofmonoxide uit het bloed verwijderd wordt. Wanneer de longen niet naar behoren werken, kan dit o.a. (hoge) rugklachten en rugpijn veroorzaken.

Kunnen je longen pijn doen op je rug? ›

Longontsteking

Bij een longontsteking zijn de longblaasjes diep in de longen ontstoken. Zij lopen dan vol met vocht, wat de ademhaling bemoeilijkt. Afhankelijk van de ernst van de longontsteking, voelt de patiënt ook pijn aan borst, buik en rug.

Kan stress op je longen slaan? ›

Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.

Wat is pijn tussen de schouderbladen? ›

In de meeste gevallen wordt pijn tussen de schouderbladen veroorzaakt door een stelselmatige verkeerde houding. Spierpijn die zich uit als pijn tussen de schouders ontstaat meestal door overbelasting vanwege een slechte (zit)houding, herhaalde bewegingen of een gebrek aan kracht, maar ook door blessures en ongelukken.

Welke organen kunnen rugpijn geven? ›

Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug. De nieren liggen achter in ons lichaam. Ze liggen ingekapseld in de spieren en vlakbij de ruggengraat. Dat er pijn in de onderrug ontstaat vanwege nierpijn is dan ook niet vreemd.

Wat kan hoge rugpijn betekenen? ›

De oorzaak van hoge rugpijn is meestal een geleidelijke overbelasting van gewrichten en spieren bij verkeerde werkhouding. Dit uit zich in vaak terugkomende of zelf chronische pijnklachten tussen de schouderbladen. Hoge rugpijn kan ook plotseling ontstaan door een verkeerde beweging of een klein trauma moment.

Wat voel je bij uitzaaiingen in de botten? ›

Het vaakst in de botten. Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Bij uitzaaiingen zijn er behandelingen mogelijk die uw leven verlengen en klachten verminderen, bijvoorbeeld bestraling tegen pijn.

Kun je genezen van uitzaaiingen in de longen? ›

Heel soms kan een enkele longuitzaaiing genezend behandeld worden. Bijvoorbeeld bij darmkanker en soms bij borstkanker. Ook uitzaaiingen van zaadbalkanker of van langzaam groeiende tumoren kunnen soms genezend worden behandeld.

Hoe snel kan het gaan met uitzaaiingen? ›

Uitzaaiingen kunnen al bij de eerste diagnose aanwezig zijn, maar ook pas jaren later ontstaan. Als kankercellen losraken van de tumor, worden ze via het bloed of lymfebanen, of via beide, naar andere organen verspreid.

Doet het pijn als je op een tumor drukt? ›

Pijn vanuit de organen

De pijn kan drukkend, borend of krampend zijn. Bij kanker kan deze pijn ontstaan als de tumor drukt op de organen, bijvoorbeeld de darm of lever. De plek van de pijn is meestal niet goed aan te wijzen. Soms wordt de pijn ergens anders gevoeld dan waar hij ontstaat.

Wat is de oorzaak van pijn tussen de schouderbladen? ›

De meest voorkomende oorzaken van pijn in dit gebied zijn irritatie van spieren en het niet goed functioneren van gewrichten als gevolg van een ongeval of een verkeerde houding. Vooral het langdurig achter een computer zitten kan pijn in dit gebied veroorzaken.

Hoe voelt een tumor op je schouder? ›

Het is verstandig te letten op: vage pijn die s nachts erger wordt, de pijn zit vaak in of rond het bot of het gewricht. zwelling in de botten of rond de gewrichten. moeilijk of niet kunnen bewegen, stijfheid van gewrichten.

Videos

1. 10 serieuze lichaamssignalen die je niet mag negeren
(Dr. Sten Ekberg)
2. Weg met pijn in de knieartritis! 20 eenvoudige oefeningen voor thuis
(Dr. Andrea Furlan)
3. Top 10 gevaarlijkste voedingsmiddelen die mensen echt eten!
(Dr. Sten Ekberg)
4. Jezus volgen zal je niet redden-Bewustzijn dat de wereld verandert met Betty Kovács | NLS
(Next Level Soul Podcast)
5. Examenspreekuur natuurkunde havo met Boemlauw Natuurkunde
(NOS Stories)
6. Oud geheim gehouden door yogi's!-Stop met het verspillen van je leven en ontgrendel je potentie...
(Next Level Soul Podcast)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated: 15/04/2023

Views: 5281

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.