Geknuppelde vingers als een teken van longziekte (2023)

Geknuppelde vingers beschrijftvinger- of teennagelsdie naar beneden gebogen zijn, als een lepel. De nagels kunnen zacht aanvoelen wanneer erop wordt gedrukt en zitten niet meer gelijk met de nagelriem. Dit gebeurt vaak samen met zwelling of uitpuiling van de toppen van de vingers of tenen.

Geknuppelde vingers kunnen een symptoom zijn van aandoeningen zoals longkanker, hartafwijkingen of spijsverteringsproblemen, waaronder cystische fibrose of coeliakie. Clubbing gebeurt meestal vanwege een langdurig laag zuurstofgehalte in uw bloed, ook wel bekend alshypoxemie.

Geknuppelde nagels zijn echter niet altijd reden tot ongerustheid, vooral als nagelknuppels in uw familie voorkomen.

Dit artikel behandelt de oorzaken en symptomen van geknuppelde vingers, samen met hoe geknuppelde vingers worden gediagnosticeerd en behandeld.

Geknuppelde vingers als een teken van longziekte (1)

Ook gekend als

Geknuppelde vingers worden ook wel hypertrofische osteoartropathie (HOA), digitale knuppels, horlogeglasnagels, drumstickvingers, hippocratische vingers en hippocratische nagels genoemd.

Symptomen van vingerknuppels

Clubbing kan betrekking hebben op uw vingers en/of tenen. Het is meestal bilateraal (betreft beide handen en/of voeten) en moet aan beide zijden gelijk zijn.

Clubbing gebeurt geleidelijk en veroorzaakteen verandering in het uiterlijkvan uw vingers en/of tenen. Geknuppelde nagels worden rood, sponsachtig en gezwollen, bijna als kleine ballonnen. Van dichtbij of op afstand lijken geknuppelde nagels op omgekeerde lepels.

Deze geleidelijke veranderingen kunnen alleen voorkomen of samen met andere symptomen, zoals kortademigheid of hoesten

Geknuppelde vingers als een teken van longziekte (2)

Kenmerken van secundair uitgaan zijn onder meer:

 • Verzachting van de nagels
 • Nagelbedden die zachter worden en sponzig aanvoelen
 • Nagels die lijken te "zweven" in plaats van stevig aan je vingers vast te zitten
 • Verdwijnen van de hoek tussen je nagels en nagelriem
 • Vergroting of uitpuiling van het distale deel van uw vinger (waar uw vinger uw nagel raakt)
 • Warme, rode nagelbedden
 • Nagels die naar beneden buigen en eruitzien als de onderkant van het ronde deel van een lepel

Uiteindelijk kunnen de nagel en de huid rond de nagel gaan glimmen en gaat de nagel ribbelen.

Als u tekenen van nagelknuppels opmerkt, maak dan een afspraak met uw zorgverlener. Geknuppelde nagels kunnen een teken zijn van een ernstige aandoening, dus het is belangrijk om ze meteen te laten evalueren.

Is Finger Clubbing pijnlijk?

Geknuppelde vingers of geknuppelde nagels op zich zijn meestal pijnloos, en veel mensen met geknuppelde vingers zijn zich niet bewust van het probleem. Pijnlijk knuppelen kan voorkomen bij sommige mensen met bepaalde aandoeningen die littekens in de longen veroorzaken.

Oorzaken van geknuppelde vingers

Er zijn twee soorten geknuppelde vingers, nagels of tenen, waarbij één type typisch een teken is van een ernstige ziekte.

Primair (idiopathisch) uitgaan,ook wel genoemdhypertrofische osteoartropathie(HOA) is erfelijk en wordt doorgegeven via genen. Erfelijk knuppelen is gewoon een fysiek kenmerk, zoals de kleur van je ogen of je lengte. Verschillende genen zijn in verband gebracht met primair uitgaan, waaronder deHPGDgen en deSLCO2A1gen.Clubbing komt alleen voor, zonder een onderliggende gezondheidstoestand, en is een zeldzame erfelijke eigenschap - goed voor slechts 3% van alle gevallen van clubbing.

Als u of uw kind heeftprimaire VvE, dan kunnen uw vingers of tenen van nature groot, uitpuilend en rond lijken. Dit zal merkbaar zijn tijdens de kindertijd of tijdens de tienerjaren en het zal in de loop van de tijd niet veel veranderen. Bij primaire VvE hebben andere familieleden waarschijnlijk ook vingerknuppels en/of teenknuppels.

Secundair uitgaantreedt op als gevolg van een ander gezondheidsprobleem, zoals longkanker, hartaandoeningen, spijsverteringsproblemen of levercirrose. In feite wordt secundair uitgaan veroorzaakt door longkanker oflymfoomin ongeveer 80% van de gevallen.

Secundair uitgaan is vaak gerelateerd aan een hart- of longaandoening, zoals:

 • Longkanker: Deze vorm van kanker is verantwoordelijk voor ongeveer 90% van alle gevallen van clubbing, waarbij bijna 30% van de longkankerpatiënten clubbing ervaart.De misvorming komt vaker voor bij mensen metniet-kleincellige longkankerdan kleincellige longkanker.
 • Interstitiële longziekte:Een aandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking en littekenvorming van het weefsel rond de longblaasjes, kleine luchtzakjes in de longen.
 • Humaan immunodeficiëntievirus (HIV):Mensen met hiv hebben een veel hoger risico op het ontwikkelen van chronische longziekte en longinfecties, wat onvermijdelijk kan leiden tot geknuppelde vingers.
 • Taaislijmziekte:Een erfelijke ziekte die ervoor zorgt dat dik, plakkerig slijm zich ophoopt in de longen en andere organen
 • Empyeem:Een opeenhoping van pus in een lichaamsholte, meestal uw pleuraholte.
 • Bronchiëctasie:Littekens in de luchtwegen leiden tot het ophoesten van slijm
 • Sarcoïdose:Een ontstekingsziekte die de structuur of functie van organen, zoals uw longen, kan veranderen.
 • Andere longaandoeningen: inbegrepenidiopathische longfibroseen pulmonaaltuberculose
 • Aangeboren hartafwijkingen: Hartziekte die vanaf de geboorte aanwezig is, vooral cyanotische hartziekte (een afwijking), leidt vaak tot knuppels.
 • Infectieuze endocarditis: Deze infectie in de bekleding van de hartkamers en kleppen kan worden veroorzaakt door bacteriën of een ander besmettelijk organisme.
 • Aorta-aneurysma:Een ballonachtige uitstulping in de aorta, de grote slagader die bloed van het hart door de borst en romp voert.

Veroorzaakt roken geknuppelde vingers?

Ja, chronisch roken blokkeert de toegang van zuurstof tot weefsels, inclusief vingernagels. Na verloop van tijd kan dit leiden tot de groei van botvormende en bindweefselvormende cellen in de nagels die vingerknuppels veroorzaken.

Soms kan secundair nagelknuppelen oorzaken hebben die niets met het hart of de longen te maken hebben, zoals:

 • Endocriene problemen:Hyperthyreoïdie, speciaalZiekte van Graves, kan gepaard gaan met uitgaan.
 • Coeliakie:Een chronische auto-immuunziekte die de dunne darm kan beschadigen bij blootstelling aan gluten.
 • Cirrose: Een leverziekte waarbij littekenweefsel gezond weefsel vervangt.
 • ziekte van Crohn:Een inflammatoire darmaandoening die chronische ontsteking van het maagdarmkanaal (GI) veroorzaakt
 • Colitis ulcerosa:Een chronische ziekte van de dikke darm, waarbij het slijmvlies van de dikke darm ontstoken raakt en kleine open wondjes of zweren ontstaan.
 • Andere kankers: Hodgkin-lymfoom, longkanker en mesothelioom (een zeldzame vorm van kanker veroorzaakt door asbest)

Is Finger Clubbing zeldzaam?

De meest voorkomende oorzaak van secundaire vingerknuppels is longkanker, maar slechts 5% tot 15% van de mensen met longkanker krijgt geknuppelde vingers. Primaire vingerknuppels zijn veel zeldzamer.

Hoe clubbing nagelbedden beïnvloedt

De medische aandoeningen die clubbing kunnen veroorzaken, worden over het algemeen geassocieerd metverlaagd zuurstofgehalte. Experts suggereren dat knuppelen optreedt wanneer uw lichaam veranderingen ondergaat als reactie op een laag zuurstofgehalte.

Verschillende processen beïnvloeden de nagelbedden bij secundair knuppelen. De nagelvergroting ontstaat door de groei van overtollig zacht weefsel onder de nagelbedden. De vergroting gaat gepaard met ontstekingen en een wildgroei van kleine bloedvaten in de nagelbedden.

Een eiwit genaamdvasculaire endotheliale groeifactor (VEGF)stimuleert de groei van bloedvaten, en dit eiwit wordt beschouwd als een belangrijke factor in de fysieke veranderingen die optreden bij uitgaan.

Veel voorkomende complicaties van COPD

Diagnose van geknuppelde vingers

Clubbing kan subtiel zijn, dus het kan voor u en uw medisch team moeilijk zijn om deze verandering in uw vingers of tenen te verifiëren.

Er zijn een paar objectieve criteria die worden gebruikt om clubbing te beoordelen, en ze kunnen helpen bepalen of je deze fysieke verandering hebt ontwikkeld:

 • Het profielteken van Lovibond: Normaal gesproken is er een scherpe hoek tussen het nagelbed en de nagelriem. Als je knuppelt, gaat de natuurlijke hoek verloren als de nagel naar beneden kantelt in plaats van naar boven.
 • Verhouding distale/interfalangeale diepte: De vingerkootjes van uw vinger zijn de secties tussen elk buigend gewricht. Uw distale vingerkootje, degene met uw nagel, is normaal gesproken in de diepte korter dan het aangrenzende vingerkootje. Clubbing wordt aangegeven wanneer het tegenovergestelde waar is.
 • Het teken van Schamroth: De scherpe hoek tussen je nagelbed en nagelriem vormt een klein ruitvormig gaatje wanneer je je handen tegen elkaar plaatst met de bovenkant van je nagels naar elkaar toe gericht. Wanneer deze opening verdwijnt, wordt dit beschreven als het teken van Schamroth.

Testen

Als uw zorgverlener besluit dat u uitgaan, is hun eerste stap om te vragen naar uw familiegeschiedenis. Ze zullen geïnteresseerd zijn om te weten of het een erfelijke eigenschap is.

De provider zal dan een zorgvuldige geschiedenis en lichamelijk onderzoek doen, rekening houdend met de mogelijke oorzaken die verband houden met secundair uitgaan. Afhankelijk van uw symptomen kunnen de tests het volgende omvatten:

 • Aröntgenfoto van de borsten mogelijk een CT-scan om te zoeken naar longkanker en andere long- en hartgerelateerde aandoeningen
 • Een elektrocardiogram (EKG) en/of echocardiogram om uw hart te evalueren
 • Arteriële bloedgassen en/of longfunctietesten om uw longfunctie te evalueren en te zoeken naar onderliggende longaandoeningen
 • Bloedonderzoek, zoals leverfunctietesten en schildklierfunctietesten

De eventuele volgende stap hangt af van wat uw zorgverlener ontdekt.

Chronische nierziekte en andere aandoeningen zoalssystemische sclerosekan vingerveranderingen veroorzaken die het uiterlijk van digitaal uitgaan nabootsen. Aanvullende tests kunnen nodig zijn om deze uit te sluiten.

Hoe longkanker wordt gediagnosticeerd

Behandeling voor geknuppelde vingers

Gewoonlijk veroorzaken de abnormale vorm en grootte van de cijfers geen gezondheidsproblemen, maar elke onderliggende ziekte die clubbing veroorzaakt, moet medisch en/of chirurgisch worden behandeld, indien van toepassing. Behandelingen kunnen voorkomen dat uw clubbing erger wordt en kunnen in zeldzame gevallen sommige of alle fysieke kenmerken van clubbing ongedaan maken.

Er zijn verschillende benaderingen die worden gebruikt om de onderliggende oorzaak van clubbing te behandelen. Uw behandeling is afhankelijk van uw situatie. Mogelijk hebt u behandeling van luchtwegaandoeningen, behandeling van hartaandoeningen of interventionele therapie voor kanker nodig.

Samenvatting

Nagelknuppels zorgen ervoor dat de vingers (of tenen) opzwellen en rood worden terwijl de nagels naar beneden draaien. Het kan gewoon een erfelijke familietrek zijn of het kan een teken zijn van een ernstige medische aandoening waarbij het hart, de lever, de longen, de darmen of de maag betrokken zijn. In feite wordt 90% van alle clubbing-gevallen veroorzaakt door longkanker.

Het is belangrijk om de oorzaak van clubbing aan te wijzen. Zodra de oorzaak is behandeld, zou het knuppelen vanzelf moeten verdwijnen.

Als u geknuppelde vingers of tenen opmerkt, bespreek dit dan met uw zorgverlener. Clubbing kan worden gediagnosticeerd in het kantoor van uw zorgverlener. Hoewel clubbing zelf onschadelijk is en geen behandeling vereist, wordt het vaak geassocieerd met gezondheidsproblemen die zonder behandeling kunnen verergeren.

Veel Gestelde Vragen

 • Kunnen geknuppelde vingers verdwijnen?

  Als de onderliggende oorzaak van geknuppelde vingers wordt behandeld, kunnen ze inderdaad verdwijnen.Hart- en longziekten zijn de meest voorkomende problemen. Deze moeten mogelijk worden behandeld met medicijnen of een operatie.

  Kom meer te weten:COPD-symptomen

 • Wat zijn de stadia van finger clubbing?

  Er zijn vijf stadia of graden van uitgaan:

  • Graad 1: Het nagelbed wordt zacht
  • Graad 2: er zijn veranderingen in de hoek van de nagelplooi (de huid onder de nagelriem die de nagel op zijn plaats houdt)
  • Graad 3: De nagel krijgt een meer voor de hand liggende kromming
  • Graad 4: het uiteinde van de vinger wordt dikker (clubachtig)
  • Graad 5: De nagel krijgt een glanzend uiterlijk

  Kom meer te weten:Wat is nagelpitting?

 • Hoe voorkom ik dat uitgaan terugkomt?

  Als u risico loopt op knuppels, moet u stappen ondernemen om aandoeningen te voorkomen die long- of hartproblemen kunnen verergeren.Stoppen met roken is essentieel. U kunt ook uw kansen verkleinen om virussen op te lopen die longinfecties veroorzaken door een gezond dieet te volgen, aan lichaamsbeweging te doen en de nodige vaccins te krijgen.

 • Hoe weet je of je nagels knuppelen?

  U kunt zien of u geknuppelde nagels heeft door te controleren op wat bekend staat als het teken van Schamroth. Controleer dit door de nagels van beide wijsvingers tegen elkaar te drukken; er moet een kleine, ruitvormige ruimte tussen de nagelbedden zijn. Als dat niet het geval is, hebt u mogelijk geknuppelde nagels.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated: 10/03/2023

Views: 5285

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.